dimarts, 3 de febrer del 2009

El Palau de Bianca Cappello

A Oltrarno, entre el Palau Pitti i Santo Spirito hi ha un palau del segle XVI, amb una façana plena d'esgrafiats, malmesos però que encara fan el seu fet. És el Palau de Bianca Cappello.
Bianca Cappello era filla d'una de les famílies més riques de Venècia, i als 15 anys --ai, l'amor!-- es va enamorar d'un treballador del banc de son pare. Com que la passió ja les té, aquestes coses, van escapar-se a Florència, on es van casar i van tenir fills. La Sereníssima, esclar, no s'hi va resignar i va fer tot el que va poder perquè els florentins els tornessin la nena esgarriada, però Francesc I els va dir que ja podien anar esperant.
De fet, Francesc I, casat amb Joana d'Àustria, va fer molt més que això: es va enamorar bojament de la mossa i la va seduir amb regals i favors. Casualment, uns anys més tard, just davant de casa seva, el marit de la Cappello va ser assassinat. Llavors, el Gran Duc va construir un palau per a la noia, ben a tocar del seu, per poder visitar sempre que volgués la que ja era la seva amant . De fet, la llegenda diu que hi ha un passadís subterrani que va del Palau Cappello al Palau Pitti. De tota manera, ja sabeu com eren les coses al segle XVI: tot i la presència de l'esposa oficial, Bianca s'estava al Palau Pitti més sovint que a casa seva. Poc després, va morir Joana d'Àustria i Francesc va trigar poc menys de dos mesos a casar-se amb Bianca.
Uns anys més tard, Francesc i Bianca van morir en una de les viles medicees l'una l'endemà de l'altre. La llegenda, altre cop, diu que la família, que mai havia vist de bon ull la veneciana, i en particular el cardenal Ferran de Mèdici, el futur Ferran I, va enverinar la parella. La llegenda, aquesta vegada, potser la confirmen unes anàlisis toxicològiques que van fer l'any 2006: a les restes de Francesc I hi havia uns nivells d'arsènic molt superiors als normals.